Ce a rămas din tot ce a fost. Povestea neștiută a Ninei Moica

de Alin Mureșan, Clara Mareș

Editura Polirom, Iași, 2025, 336 pagini, 49.95 lei

Comandă direct de la editură

Centrul de Studii în Istorie Contemporană anunță cu bucurie apariția volumului „Ce a rămas din tot ce a fost. Povestea nespusă a Ninei Moica” la Editura Polirom. Proiectul de cercetare s-a născut la ultima ediție a Școlii de Vară „Fenomenul Pitești”, din 2022, și a fost realizat pe parcursul anului trecut. Viața Ninei Moica și, odată cu ea, radiografia unei laturi tragice a epocii comuniste și panorama detenției politice feminine din perioada 1959-1964, sunt reconstituite prin intermediul unui interviu biografic, luat de Alin Mureșan, și printr-un studiu consistent întocmit de Clara Mareș, concentrat pe destinul juridic al grupării anticomuniste Uniunea Tineretului Liber din România.

Arestată la doar 15 ani, Nina Moica a fost condamnată la 20 pentru rolul jucat în cadrul organizației. Închisă la Târgu Mureș, Jilava, Botoșani, Arad și Oradea, a trăit drama întâlnirii după gratii cu tatăl ei, condamnat și el pentru că nu denunțase grupul. Este, așa cum bine a observat Ruxandra Cesereanu în prefața cărții, un adevărat și trist bildungsroman, din care cititorul înțelege printre rânduri atât privațiunile și lupta pentru supraviețuire, cât și felul în care ele i-au modelat caracterul și personalitatea Ninei Moica. Este o poveste a perseverenței în fața dificultăților, a impetuozității discrete și a sensibilității generoase. Tocmai această sfială a mărturisirii, combinată cu nevoia aducerii aminte a colegelor de suferință, ne-a determinat să scoatem la lumină povestea Ninei Moica.

Mulțumiri speciale Ninei Moica, Editurii Polirom, Episcopiei Greco-Catolice de Oradea și Prea Sfinției Sale Virgil Bercea, fără de care această carte specială nu ar fi văzut lumina zilei.

Prezentarea editurii:

La vârsta adolescenței, când ar fi trebuit să se gândească la studiile viitoare și să cunoască primii fiori ai iubirii, Nina Moica devine deținut politic, închisă la Jilava, Botoșani, Arad și Oradea, pentru că a făcut parte dintr-o organizație anticomunistă. Victimă a unui regim care voia să instaureze teroarea și frica de aproapele în gândirea poporului, povestea Ninei Moica – prezentată de autori sub două forme: interviu și eseu – este un fel de istorie a formării, a suferinței și a supraviețuirii în condiții adverse, ca și un adevărat manual de rezistență în fața dictaturii și a detenției.

Dialogul ne oferă o panoramă a vieții și a oamenilor din închisorile traversate, dar ne descoperă și persoana Ninei Moica. Un om direct, dar sensibil, corect și autonom, care nu înțelege să se supună unei societăți aberante, hotărâtă să distrugă programatic tot ceea ce îi precedase, ca un copil care își devorează părinții. Un om viu, autentic, cu dureri și regrete, înfruntând greutăți nu numai în lumea comunistă, ci și în propria familie, cu care este ușor să te identifici.

Alin Mureșan, Clara Mareș

Doamna Nina Moica este – un avantaj al cărții – o povestitoare dăruită și dăruitoare, care știe să narativizeze scenele din Gulag și să le descrie amănunțit. Hrănirea, spălarea, somnul, vestimentația, anchetele, prieteniile, coafura, sărbătorile religioase, bolile, nevoile fiziologice, tensiunile și înfruntările, discuțiile, crizele – toate acestea sunt relatate pas cu pas, ca într-un studiu microscopic de caz. Cine vrea să cunoască, zi de zi, viața unei deținute politice la tinerețe o poate face în mod real citind această carte plină de nuanțe și portrete, cu scene din detenție, care narează sub lupă viața în Gulagul românesc. Nu e doar viața Ninei Moica. La fel de importantă este și viața celorlalte femei întâlnite în închisori – fie ele prietene sau străine –, devenite surate în Gulag.

Ruxandra Cesereanu